Hissettiğimiz tüm fiziksel acılar rahatsız edici olsa da bazı acılar dayanılmaz boyutlara ulaşır. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi, migrenden kırık ağrılarına kadar en dayanılmaz ağrıların bir listesini yaptı. Buyrun…?
Kaynak: https://www.thesun.co.uk/health/10307…
1. Endometriozis
Endometriozis, uterusun astarı gibi dokunun yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi alanlarda büyümeye başladığı bir durumdur. Her yaştan kadını etkileyebilen uzun süreli bir hastalık olan endometriozis tedavi edilemez ancak yönetilebilir. Hastalar sıklıkla şiddetli ağrı hissederler.
2. Zona
Zona, ağrılı bir kızarıklığa neden olan bir enfeksiyondur. Kızarıklığın geçmesi dört hafta kadar sürebilir ve bu süre zarfında cilt ağrısı yaşayabilirsiniz.
3. kaymış disk
Aynı zamanda sarkmış veya fıtıklaşmış bir disk olarak da bilinen kaymış bir disk, omurganızdaki omurların ortasındaki yumuşak doku yastığının dışarı çıkmasıyla oluşur. Bu doku omurilikten aşağı inen uçlara baskı yaparsa ağrı dayanılmaz olabilir. Çoğu durumda dinlenme, hafif egzersiz ve ağrı kesicilerle kademeli olarak düzelirken, daha ağır vakalarda ameliyat tercih edilir.
4. Apandisit
Apandisit, karnınızın ortasında bir ağrı ile başlar. Saatler içinde ağrı apandisin bulunduğu sağ alt tarafınıza yayılır, sürekli ve şiddetli hale gelir. Bu bölgeye baskı uygulamak, öksürmek veya yürümek ağrıyı şiddetlendirebilir.
5. Donmuş omuz
Donmuş omuz, omuz ekleminizin etrafındaki doku iltihaplandığında meydana gelir. Omzunuz aylarca, bazen yıllarca ağrıyabilir.
6. Kimin baş ağrısı
Bu tip baş ağrısı, başın bir tarafında, çoğunlukla göz çevresinde hissedilen dayanılmaz ağrı atakları olarak açıklanabilir.
7. Kırık kemikler
Kırık bir kemiğin en yaygın üç belirtisi ağrı, şişlik ve şekil bozukluğudur. Bununla birlikte, yerinden edilmemiş bir kemiğin kırılıp kırılmadığını söylemek bazen zordur.
8. Kompleks bölgesel ağrı sendromu
Karmaşık bölgesel ağrı sendromu, bir kişinin kalıcı ve şiddetli ağrı yaşadığı açıklanamayan bir durumdur. Olaylar birden fazla yaralanma ile tetiklense bile ortaya çıkan ağrı normalden çok daha şiddetli ve uzun sürelidir. Etkilenen vücut kısmının derisi o kadar hassas hale gelebilir ki hafif bir dokunuş, çarpma ve hatta sıcaklıktaki bir değişiklik şiddetli ağrıya neden olabilir.
9. Kalp krizi
Kalp krizi, kalbe giden kan akışının genellikle aniden bir kan pıhtısı tarafından engellendiği önemli bir tıbbi acil durumdur. Kalbe giden kan eksikliği, kalp kasına ciddi şekilde zarar verebilir ve yaşamı tehdit edebilir. Semptomlar göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik ve endişeli hissetmeyi içerir.
10. Artrit
Artrit, eklem ağrısı ve iltihaplanmaya neden olan yaygın bir durumdur. Osteoartrit ve romatoid artrit en yaygın iki artrit türüdür.
11. Gut
Gut, ani şiddetli eklem ağrısına neden olur. Semptomlar diğer durumlara benzer olduğu için teşhis edilmesi zor olabilir. Gut atakları genellikle ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlarla tedavi edilir.
12. Orak hücreli anemi
Orak hücre hastalığı, kırmızı kan hücrelerini etkileyen kalıtsal sağlık koşulları kümesinin adıdır. En önemli tipi orak hücreli anemi olarak adlandırılır. Tedavi semptomların çoğunu yönetmeye yardımcı olabilirken, önemli ve yaşam boyu süren bir durumdur.
13. Migren
Migren, genellikle başın bir tarafında zonklamaya neden olan orta ila şiddetli bir baş ağrısıdır. Birçok kişi ayrıca hasta hissetme ve ışığa veya sese karşı artan hassasiyet gibi semptomlar yaşar.
14. Siyatik
Siyatik, kalçalarınızdan ayaklarınıza kadar uzanan siyatik ucunun tahrişidir. Semptomlar hareket ederken, hapşırırken veya öksürürken daha kötü olabilir.
15. Böbrek taşı
Böbrek taşları genellikle böbreklerde veya böbrekleri mesanenize bağlayan tüp olan üreterde bulunur. Aşırı derecede ağrılı olabilirler ve böbrek enfeksiyonlarına neden olabilirler veya tedavi edilmezse böbreklerin düzgün çalışmamasına neden olabilirler.
16. Trigeminal nevralji
Trigeminal nevralji ani, şiddetli bir yüz ağrısı olarak ortaya çıkar. Genellikle keskin bir ağrı vardır. Çene, diş veya diş etlerinde elektrik çarpması olarak tanımlanır.
17. Akut pankreatit
Akut pankreatit, pankreas kısa sürede iltihaplandığında ortaya çıkar. Pankreas midenin arkasında yer alan ve sindirime yardımcı olan küçük bir organdır.
18. Mide ülseri
Mide ülserleri, mide astarında gelişen açık yaralardan kaynaklanır. Ülser, bağırsağın mideye yakın bir bölümünde de oluşabilir. Bunlar duodenal ülserler olarak bilinir.
19. Fibromiyalji
Fibromiyalji sendromu olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücudun her yerinde ağrıya neden olan uzun süreli bir durumdur. Yaygın ağrıya ek olarak, bireylerde ağrıya karşı artan hassasiyet olabilir. Yorgunluk, kas sertliği, uyku güçlüğü, zihinsel süreçlerde sorunlar, baş ağrıları ve hassas bağırsak sendromu görülebilir.
20. Ameliyat sonrası ağrı
Ameliyattan sonra biraz ağrı olması normaldir, ancak ağrının yoğunluğu ameliyatın türüne göre değişir. Ancak operasyon sonrası çok fazla ağrının yeterli olmadığı ve hastanın bu ağrıya katlanmak zorunda olmadığı unutulmamalıdır.
oguzeli-haber.com.tr