Haber

Amasra’da hayatını kaybeden madencinin annesi: Çocuğumu rüyamda bile göremiyorum

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra Maden İşletmesi’nde (ATİM) 14 Ekim 2022’de meydana gelen kömür tozu ve odun patlaması sonucu 43 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ikinci duruşması, tutuklu sanıkların koridordaki duruşmaya getirilerek mahkeme heyetinin yerini almasıyla başladı.

Duruşmada patlamadan sağ kurtulan madencilerin ve hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının ifadeleri alınacak. Mahkeme başkanı duruşmayı başlatırken bir madenci yakını, yanında getirdiği 43 madencinin fotoğrafını göstererek, “Bu fotoğrafı sanıkların göreceği bir yere koyun. Yakınlarımızın fotoğraflarını çocuklarımız görsün” dedi. Bir süre sessiz kalan mahkeme başkanı, “Bu talebi kabul etmemiz mümkün değil” yanıtını verdi. Tablo daha sonra mahkeme salonunda sanıkların arkasındaki duvara asıldı.

YARALI MADENCİSİ KURTARILDI: ÜRETİM BASKISI OLDU

Duruşmada ilk söz, patlamada yaralanan Erol Bulduk’a verildi. “Ne olduğunu hatırlamıyorum. Çalışıyorduk, iki ay sonra İstanbul’da ağır bakımda gözümü açtım” diyen Bulduk, sanıklardan şikayetçi olduğunu da sözlerine ekledi.

Patlamanın etkisiyle vücudundaki kalıcı izleri gösteren Bulduk, kendi avukatı ve diğer madenci yakınlarının sorularını yanıtladı. “Belirli bir tonaja ulaşmak için fazla mesai yapıyorduk” diyen Bulduk, üretim baskısı olduğunun altını çizdi.

14 yıldır madende çalıştığını belirten Bulduk, “Taş tozu ve kömür tozu için 4-5 uygulama yapıldığını gördüm. Söylendiği gibi haftalık veya aylık bir uygulama olmadı.”

DAVANIN AVUKATININ ÜRETİM BASKISINI MERAK ETMESİ

Yer altında çalışıyormuş gibi görünen ama çalışmayan ve kayırılan işçiler olduğunu belirten Bulduk, patlamadan önce havalandırmanın değiştirilmesi için madende üretime 15-20 gün ara verilmesinin planlandığını da ifade etti.

Bulduk, sanık avukatı ‘Üretim baskısı nasıldı, söyler misiniz’ dedi. sorusuna şu şekilde cevap verdi:

“Selçuk Ekmekçi işten çıktıktan sonra amirleri aracılığıyla ‘Bugün neden üretim azdı’ diye sordu.”

Bulduk’un yanıtı üzerine madenci yakınlarına “Başınıza gelenleri hak ediyorsunuz” diyerek tepki gösteren avukat Çağla Dursun söz alarak, “14 yıldır çalışıyorum dediniz. Müvekkilim Selçuk Ekmekçi sizi bir kere aradı mı? Üretim baskısı dediğiniz bu mu?” diye sordu. Bulduk, “Tonaj karşılanamadığı için işten hep geç çıkıyorduk. Bu üretim baskısı değil mi?” formdaydı.

Duruşma, hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının katılma talepleriyle devam ediyor. Madencilerin yakınları, konuşurken şikayetçi olduklarını belirterek sanıklara tepki gösterdi.

Hayatını kaybeden madencilerden Zühre Nakaş’ın annesi Zühre Nakaş, şikayetçi olduğunu söyledikten sonra oğlunu çok özlediğini belirterek sanıklara dönerek, “Çocuğumu benden aldınız. Çocuğumu rüyamda bile göremiyorum” dedi.

23 SANIK, 7’Sİ ÇEKİLİ

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 7’si tutuklu 23 sanık yargılanıyor. Sanıklardan madenin kuruluş müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, iş güvenliği şube müdür yardımcısı Volkan Soylu ve işletmenin başmühendisi Mehmet Tural ‘muhtemel kastla öldürme’ suçundan 1,80 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. 3’ü tutuklu diğer 19 sanık hakkında ise ‘kasten taksirle öldürme’ suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davanın 24 Nisan-5 Mayıs tarihleri ​​arasında görülen ilk duruşmasında maden müdür yardımcısı Salih Atmaca tahliye oldu. Gözaltına alınan diğer sanıkların tutukluluklarının devamına karar verildi.

SALON VERİLMEDİ

Yoğun güvenlik önlemleri altında görülecek davanın duruşması, Bartın Adalet Sarayı koridorunda oluşturulan salonda yapılacak. Madenci yakınlarının avukatları, duruşmanın Bartın Gençlik Merkezi’nde yapılmasını talep etmişti. Ancak Bartın Valiliği, Bartın Gençlik Merkezi’nin mahkeme salonuna dönüştürülmesi talebini ‘amacına aykırı kullanım’ gerekçesiyle reddetmişti. Salon, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 25 Mart’taki eğilim araştırması için ayrıldı.

MADEN YAKINLARI MAHKEME ÖNÜNDE AÇIKLADI

Duruşma öncesi adliye önüne gelen madencilerin yakınları basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, avukatlar ve STK temsilcileri katıldı.

Adliye önünde konuşan Bankoğlu, TTK yetkililerine soruşturma izni verilmediğini hatırlatarak Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u arayarak, “Vicdanınız rahat mı? Sorumlular adliyeden kaçırılmasın” dedi.

“Ailelerimizi asla yalnız bırakmayacağız” diyen Bankoğlu, “Suudi kralı öldüğünde yas tutanlar madencilerin yasını tutmadı” dedi.

Hayatını kaybeden madenci Yener Saygın’ın kardeşi Ayşe Saygın yaptığı açıklamada, “Gözaltına alınanların yakınları haber gönderiyor. Bize söz verildi serbest bırakılacakları söyleniyor. Söz verelim adalet yerini bulsun” dedi.

ortakoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu